Pagina's

vrijdag 14 juni 2013

Geslaagd! En nu?

Hoera je bent geslaagd! Eindelijk van die middelbare school af! Lekker lange vakantie! En je gaat mij niet vertellen dat jij het nog niet gevierd hebt! Als eerste wil ik jou natuurlijk hartelijk feliciteren. Nu komt er voor jou natuurlijk ook iets nieuws aan: je gaat studeren, je krijgt andere mensen om je heen, je komt in een hele andere wereld dan het vertrouwde basisschool leventje. Hoe ga je dat aanpakken? Hier zijn wat Tips en Trics om die overstap te maken!

Tip 1: Creƫer altijd tijd voor je vrienden!
Wanneer jij gaat studeren, gaan natuurlijk niet al jou vrienden dezelfde opleiding doen. Je spreekt natuurlijk met ze af dat je nog veel met ze gaat doen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Jou vrienden komen in een hele andere omgeving dan jij terecht komt. Hou daar dus rekening mee! Om je vrienden toch vaak te zien, moet je met ze een vaste avond afspreken waarbij iedereen kan. Zo zie je ze toch elke week! Natuurlijk krijg je het ook druk met je studie, maar zorg ervoor dat je ook altijd tijd maakt voor je vrienden. Voor je het weet ben je ze kwijt!

Tip 2: Blijf jezelf
Je komt natuurlijk weer in aanraking met andere subculturen en je gaat ook met andere mensen om. Blijf wel altijd jezelf. Ook al ben jij extreem gothic en iedereen op jou school zijn hiphoppers. Verander je nooit om er bij te horen! Ook als je studeert ontwikkel je je zelf tot wie je bent!

Tip 3: Plannen!
Studeren is soms een heel boek vol. Je moet veel discipline hebben en goed plannen wil je er makkelijk doorheen komen. Wanneer jij dit doet hoef jij niet bang te zijn dat je je studie niet kan halen. Plannen is namelijk al het halve werk!

Tip 4: Studeren tijdens reizen
Vaak ga je studeren in een andere stad. Dit betekend dat je moet reizen naar jou school. Neem altijd iets van een boek of leerwerk mee! Je kunt namelijk veel doen in die tijd dat jij aan het reizen bent.

Tip 5: Ben zeker van jezelf
Soms is het best eng om naar een nieuwe school te gaan. Er zijn nieuwe mensen die vaak veel ouder zijn dan jij. Jij hebt geen ervaring, want je komt net van de middelbare school af. Dit zegt niks! Iedereen komt samen met jou in het eerste jaar! Dit betekend dat iedereen dezelfde kennis heeft over het gebied waar jij gaat studeren! Misschien heb jij wel meer in je mars dan je denkt!

Nog vragen en tips over studeren?
Stel ze gerust hieronder!
Ik wens jullie alvast veel succes met je studie, maar natuurlijk eerst lekker genieten van je lange vakantie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten