Pagina's

zondag 9 juni 2013

Wat is schadelijker? Alcohol of XTC?

Alcohol in Nederland mag en het word ook vele gedronken voor ons. Zeg eerlijk, iedereen drinkt behoorlijk wat alcohol. XTC daarentegen mag niet, maar is dat schadelijker dan alcohol? Wat denk jij dat schadelijker is? Een grootschalige Engelse studie heeft hier onderzoek naar gedaan!
Ik zal eerst is even vertellen wat Alcohol precies is, want wie weet dit nou tegenwoordig? Ja, iedereen weet wat het is! De soort Alcohol in ons drinken is Ethanol. Het komt uit gisting. Gisting betekend dat de suikers in het materiaal omgezet worden in ethanol en koolstofdioxide. Lekker scheikundig hé? Over scheikundig gesproken: hiernaast zie je hoe Ethanol eruit ziet. H: waterstof. C: koolstof en O: zuurstof.

Molecuulmodel ethanol

Maar goed, dat is Alcohol. Hier in Nederland zijn de dranken verdeeld in zwak en sterk. Alcohol die meer dan 50% alcohol bevatten zorgt ervoor dat je gaat hallucineren en is extreem slecht voor je.
In Engeland, waar het onderzoek vandaan komt, hebben ze andere maatstaven. Drugs, met uitzondering van alcohol en tabak (als bekende voorbeelden) worden daar ingedeeld in drie groepen. Groep A zou het zwaarst zijn, groep C het lichtst. Alcohol mag er zowel in de zwakke als de sterke variant, vanaf je 18e verkocht en gedronken worden. Het is de indeling van de als drug bekend staande middelen, die ter discussie is komen te staan tijdens het onderzoek. Hier is een top tien van de meest schadelijke middelen, met daar bij in welke klasse ze voor de Engelse wet staan.

1.       Heroine
2.       Cocaine
3.       Barbituraten (Kalmeringsmiddelen)
4.       Methadon (Extreem pijnstillend)
5.       Alcohol
6.       Ketamine (Wordt gebruikt om paarden te verdoven)
7.       Benzodiazepine (Kalmerend)
8.       Amfetamine (Speed of ‘pep’)
9.       Tabak
10.   Buprenorfine (Sterk pijnstillend)

In de grafiek hier, kan je ook de score rest van de onderzochte middelen zien. Alcohol, maar ook tabak, staan dus hoger dan bijvoorbeeld bekende drugs als LSD, XTC en zelfs cannabis.

Engelse grafiek schadelijkheid drugs
Persoonlijk vind ik het vrij eng klinken allemaal, stiekem. Vooral als je dan ook nog kijkt naar de slachtoffers die door alcohol gebruik vallen, in de vorm van misdrijven en ongelukken. Onze overheid schat trouwens dat de gevolgen van alcoholgebruik de Nederlandse bedrijven elk jaar ongeveer twee miljard euro kost. Het is daar mee de belangrijkste doodsoorzaak bij mannen tussen de 15 en de 29 jaar.

Het is best raar weetje, als je een biertje gaat drinken in de kroeg sta je hier nooit bij stil. Vooral studenten onder ons. Niemand heeft het door en de liters bier vliegen er maar doorheen, dit komt gewoon omdat het in de subcultuur hoort. Iedereen doet maar gezellig mee. Terwijl je eigenlijk moet nagaan dat de hardstylers onder ons. De pillen slikkers. Veiliger schadelijke middelen innemen. Natuurlijk geef ik je nou geen vrij brief om i.p.v. alcohol aan de XTC te gaan. Sterker nog, zolang je alcohol met mate drinkt is er nooit iets aan de hand. XTC daarentegen kan super vaak verkeerd gaan, net het verkeerde pilletje geslikt. Net een verkeerde combinatie en daar ga je al. Bij XTC heb je alles dan niet snel meer in je eigen hand. Terwijl je na 1 biertje, echt niet de controle kwijt bent over jezelf.

Wat is jou mening hierover? Laat een bericht achter!

Wil je meer weten over mijn ervaring met een hardstylefeest? Klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten