Pagina's

dinsdag 11 juni 2013

De plank met wielen

De skaters, wie heeft ze nog niet gezien? Je hebt heus wel is een keer een skater langs zien komen op zijn skateboard. Wat maakt deze cultuur zo speciaal? Waarom gaan ze op een plankje staan met wielen? Binnebeentje weet het antwoord!

De skate cultuur bestaat al een lange tijd. De oorsprong van deze cultuur, zoals vele culturen bevind zich in Amerika. Wat skaters graag wouden doen is snowboarden op het land. Iedereen verklaarde ze voor gek!  Maar ze maakte een board, zoals een snowboard en paste dit aan met wielen en een kleiner board.

Tadaaa! Een snowboard voor op land! Eigenlijk is het toch heel simpel?
Waar voor skaters voor staan is: Vrijheid en blijheid. Wat skaters vooral belangrijk vinden is de vrijheid. Waar je maar kan, je skateboard pakken en truc
jes doen. Of dit nou in een skate park is of midden op straat over een leuning van een trap. Je voelt je vrij om te doen wat je wil. En je kunt het tenslotte op ieder moment van de dag en overal doen. Het zijn net honden. Die poepen buiten waar ze willen. Skaters doen dit met skateboarden. Heerlijk toch? Die vrijheid?

Natuurlijk is er geen sport zonder gevaren. Je leert het tenslotte met vallen en opstaan en moet eerst een paar gebroken botten hebben voor je het goed kan. Maar al valt een skater 10 keer, hij gaat door tot hij het kan. Dat is een bepaalde doorzet mentaliteit die je in deze cultuur veel ziet. Echte doorzetters! Alleen maar op een skateboard staan en rollend vooruit gaan is ook maar dood saai.  

Ben je een echte skater, dan heb je ook bepaalde kleding aan. 
De kleding die bij deze cultuur hoort valt als je buiten kijkt heel erg op. Skaters dragen weide kleding. Dit geld voor jongens en voor meisjes. De broeken bij de man bijvoorbeeld hangen bijvoorbeeld met het kruis op de knieĆ«n. Dit kun je een beetje vergelijken met de bouwvakkers look.  Dit omdat kleding los moet zitten als je bijvoorbeeld verschillende trucs aan het doen bent. Meestal zie je ze ook in bandshirts of andere losse shirts lopen.


Als je de muziekstijl van een skater nader gaat bekijken zie je dat ze luisteren naar snelle en ruige muziek. Hardrock bijvoorbeeld is een zeer grote stroming binnen de skater evenals punkrock. Maar ook hardcore is iets waar skaters veel naar luisteren. Bij skaters gaat het niet om de muziek, maar om te teksten. Op deze manier uiten hun meningen. 

Zo weer wat geleerd toch vandaag? 
Vertel jou mening over de skate cultuur!

1 opmerking: